ToXiCaTeD.ToXiCaTeD.ToXiCaTeD.ToXiCaTeD.ToXiCaTeD

Wednesday, August 4, 2010

QuEsTiOnS tHat KeEp CraWling in my BRAIN...




Salah satu hobi aku ialah menyoal....macam2 soalan aku tanya...
kadang2 aku tau da jawapan die...tapi aku nak gak tanya...
to see how people answer on the same set of questions...
but then, kdg2 soalan tu merapu je.....
i also dunno why i asked stupid questions...
but i'm really happy when people answers me...

my dad...adalah org pling feveret utk aku mengajukan soalan...
he seems to have everything in his mind to answer me.....
ms kecik2 aku digest je bulat2 die kata...
but now, an answer led to another questions....
kdg2 sampai abah pening....sian abah...
mcm iklan petronas " Burung ape....?? burung murai....."


but lately....ade satu question that keep playing on my head....
macam soalan burung murai ni....

"Mari kita sama-sama fikirkan...adakah wanita hari ini yakin bahawa jika anda berada di hadapan Baginda Rasulullah saw, adakah baginda akan tersenyum atau sebaliknya? Jika sebaliknya, bagaimana pula peluang kaum wanita untuk medapat syafaat Nabi SAW di akhirat kelak?" (Zaharuddin, 2009)

but then, rujukan yang terbaik....adalah al-quran dan as-sunnah...
not even my abah.....


aku membandingkan diri ku dengan spec2 wanita muslimah...
mcm takde jek...hu3...


and a question lead to another questions..............
dan penulisan ini terhenti....keranaku masih berfikir....

"Ilmu tanpa amal ibarat pepohon yang tidak berbuah...."
Mudah-mudahan selepas ini tindakanku sesuai dengan sekelumit ilmu yg aku ada ini..

” Barangsiapa yang berserah diri (tawakal) kepada Allah, nescaya Dia akan memenuhi keperluannya.” (Surah At-Thalaq ayat 3)

Dan mudah-mudahan Allah memenuhi keperluanku.......

video

Ref:
Zaharuddin Abd Rahman. 1990. UNTUKMU WANITA. Kuala Lumpur, Malaysia. Galeri Ilmu.

Tuesday, May 11, 2010

mom....u r my everything.......................

happy mother's day ibu.....
luv u so2 much.....
no words can describe your love....
have a lot to write....
so lot sampai me, myself lost my words...
harap ibu terus dirahmati Allah...dan dibawah limpah kasihnya....

lots of luv to my mom
Pn Rasimah Ali....
U r the best mom ever.....(+_+)
n my collegues mom also...
mak naimah, moknah and mokjah.....

to my fren...
hope we can be a mother juz like our mom......
Basssyyyaa!!!

Friday, May 7, 2010

dear diary....

dear diary.....
hidup aku 0 lately....
what is more to be achieved?
great family....frens....
just graduated successfully with flying colours...
but life seems empty....

dear diary....
Mr. Perfect....have not been found yet..
aiiisssyyy...
Mr. Psych...??? i have found many...
need for love is in urge...
maybe i need to stop "poet"ing and look for any....

dear diary.......
aku suka cahaya itu....
tapi cahaya itu lari....
aku samar dalam gelap...
mencari diriku sendiri...

dear diary...
i feel lonely......
in saddest and misery....
maybe allah can help me....
let us pray and seek his love...
maybe his love is just enough for me...

dear diary....
lupakan cahaya itu....
cari cahaya yang baru...
may allah bless u...
and hpoe i'm on track again..............


me...melankolia.......

Tuesday, April 27, 2010

me, myself and I

Yeah........akhirnye ade masa kembali utk menulis...like!!! (+_+)
ni semua gara2 merkuri....
aiiissyyy...tapi dek kerana merkuri ni la aku leh present n publish my paper...
syukur pd Allah....tak pernah lupa hambanye yg satu ini.. (+_+)

Lately banyak soalan yg aku dapat dari orang2 yang berlainan yang berbunyi……….

“nak wat ape pasni…??’
“ape matlamat hidup awak..??”
“jangan lupa melabur kat kitorang bile da berjaya..”
“kena set laluan hidup pasni da…”

Me, myself and I…..termenung and berfikir………..
what….when…..why…….who……how
soalan yang lebey kurang sama maksudnye dalam satu jangka masa……


Lalu teringat sepotong ayat dari quran ni…..

” …bertebaranlah kamu di muka bumi dan carilah kurnia (rezeki) Allah dan ingatlah akan Allah sebanyak-banyaknya, mudah-mudahan kamu menang.” (Surah Al-Jumu’ah:10)


Ye….itulah laluan, matlamat hidup aku pasni….
Mencari rezeki halal di bumi Allah, memperbaiki amalanku…………….
dan mudah-mudahan menjadi orang yang menang….

Me, myself and I……………………
aku ade split personaliti ke…??
ha3…..psycho bunyi soalan tu….
tp mmg aku macam psycho da pun fikir soalan tu…….hik3
sapela punya keje buat aku jadi psycho kali ni…….ha3

many yg kata aku too childish, manja, kanak-kanak, bengong……..(+_+)
even my adik2, ibu and abah kata camtu….
but at one time, mereka2 ni gak yg against statement yg mereka buat sendiri………..
mereka kata I’m matured earlier before my age….
naaa…..i don’t think so…
I am just being me, myself and I……………………………..

so, can I be just me, myself and I untuk berjaya……………….??
my senior kata jangan jadi diri sendiri kalo nak pegi interview…..
nanti tak dapat kerja……I think it’s nonsense…
I can be myself utk berjaya……..insyaallah……..

To my fren, adik2, ibu and abah…………………………..
“orang jadi split personality utk anda semua…..”
dalam satu masa….saja nak jd sweet, adorable, fun, childish….
so that ibu dan abah ada anak kecik yang menghiburkan hati mereka……………
adik-adik ada kawan utk mereka bermain…………….
kawan-kawan ada bahan yang membuat hati mereka gembira……………………

dalam masa yang lain plak……...aku ada agenda lain yang tersendiri………….
ibu dan abah ada anak yang melapangkan hati mereka, yang boleh mereka bergantung harap, yang tidak merisaukan mereka………………
adik-adik ada kakak tempat mereka bertanya, contoh tauladan, konsultan diorang….
kawan-kawan ada teman yang membimbing dan memahami…………..
itu jawapan utk split personalitiku wahai orang yang bertanya………………………….

monologku….me, myself and I………………

Tuesday, March 9, 2010

mercury oh mercury...........

i've been so workaholic lately....
no time for writing my fren...
ni semua gara2 merkuri.......

hmmm....mercury oh mercury.....
bile la nak siap........
sigh~




Wednesday, February 3, 2010

MuNaFiKkAH KiTe??

dalam seminggu ni jiwa rasa kosong je...
tak tau ape yg kurang...ke mood swing je...
al-maklumlah pompuan ni banyak sgt die pny kerenahnye...
lg2 yg drama queen cam aku.....lagila melampau...hu3

aku mengadu kat kwn2...
ape yg tak kena ngan aku ni...
semua buat macam tak kena...
n malas je rasa......

"kalo jiwa kita rasa kosong....kite kna dekatkan lagi diri pada Allah" kata aisya....

"btul3....", kata ipin dlm ati

alhamdulillah ada kwn yg sentiasa mengingatkan kite pabila kite lalai kn??
so guys, find urselves a gud fren k....
kalo leh cr yg variasi....
mcm geng2 aku...
ade ketua akademik, grooming, kerohanian, rekreasi, kebajikan etc....
pakej tu.....dpt berbahagia dunia akhirat....weeeee~
tp atas izin Allah la of coz..
sape tak beruntung dpt kwn2 camni kn....
(+_+)

berbalik kpd tajuk kite....
hari ni tb2 terdetik hati nak baca tafsir...
slalu tak camni...so niat yg baik kite kna tunaikan tu....

hiba ble bc terjemahan surah al-Baqarah ayat 1-30
overall, ayat 1-30 ni bercerita tentang jenis2 manusia di muka bumi....
terkasimala aku, hiba, sedih ble hayati maksud die...
lagi2 yg mendetailkan psl golongan munafik...
n terfikir...
munafikkah aku??

hm.....ni die direct terjemahan yg aku maksudkan.....

[al-Baqarah:8]
Dan di antara manusia ada yang berkata: “Kami telah beriman kepada Allah dan kepada hari akhirat”; padahal mereka sebenarnya tidak beriman.

aku mengaku beriman pada Allah.....tp ape die iman tu??
iman tu dr segi bahasa maksud die percaya......dr segi istilah maksud die, membenarkan di hati, mengaku dengan lidah dan beramal dengan anggota....
(cari kat internet ni....hehe)

yg aku sedihkan.......adakah selama
ini aku betul2 beramal dengan anggota ku?? tb2 rs sayu, insaf atas dosa2 yg aku lakukan....

[al-Baqarah:9]
Mereka hendak memperdayakan Allah dan orang-orang yang beriman, padahal mereka hanya memperdaya dirinya sendiri, sedang mereka tidak menyedarinya.

kekadang kite tunjuk baik dpn org lain, depan ibu bapa kite, dpn kwn2, adik beradik.....tp perangai kite yg sbnar....hny kite n Allah je yg tau...
as for example, college gurls.....msti ade berderat, berfoya2, meronggeng sampai mlm bile kat kolej...but when at home.....alahai....blik lewat pn tak pnah.....(mm akula sebenarnye tu....hu3)

ya allah...aku memperdayakan drku sendiri....ku habiskan masa berbuat sesuatu yg sia2 drpd berusaha mencari redhamu...

[al-Baqarah:10]
Dalam hati mereka (golongan yang munafik itu) terdapat penyakit (syak dan hasad dengki), maka Allah tambahkan lagi penyakit itu kepada mereka; dan mereka pula akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya, dengan sebab mereka berdusta (dan mendustakan kebenaran).

kalo pmpn plak.....mmg naturally ade PhD kn....lagi2 drama queen ni kn....hik3
aku takut, takut ade penyakit hasad dengki ni....penyakit syak....
lgpn aku da di train ngan abah aku....abah aku ni askar....
to think negative first....or worst case senario.....
tp ni kalo hal2 yg melibatkan lelaki....spy aku tak mdh terjerumus........


tp silapnye...aku sendrila...
sume benda pn pk negative....jahatnye aku....
lecturer aku, seorang medical Doctor, pnah ckp...
"tanda2 awal org yg ade sakit mental ialah apabila die selalu ade syak ngan org lain....."

takmau dengki2 da.....tak mau ade syak....
tak mau sakit mental !!
i want to train myself to think positive right now....
hu3...abah, HELP ME!!

ade lagi sambungan ayat2 seterusnya yang menceritakan tentang golongan munafik, aku hiba, sedih kalau2 sebenarnye aku tergolong dalam manusia jenis itu......

hati kecilku berkata....
"ya allah..........munafikkah diriku................??"

melankolia.....................



credit to A :p

Saturday, January 30, 2010

Go GeNtInG !!

ct: "akak....jomla gi genting...sep mg gi x pnah nk bw aku....hu3"

mmm...di atas kesedaran n simpatinye kpd kwn aku yg tak pernah gi genting ni, aku berusaha bersungguh2 utk mengaturkan st trip ke genting...hehe. tp langit tak selalu cerah...ade je halangan ke genting...

al-kisah da sebulan berangan-angan nak pegi ke genting, 23/1/2010 tu tarikh mula2 decide nak gi.....but then.....sedey....tunda to next week sbb one of my geng, si hala, kna balik kg.....

arakian pada minggu depannya, aku berusaha mencari tiket ke genting..27/1/2010, rabu malam, aku gi stesen kajang cr tiket...n hampeh pastu sbb kaunter tutup malam...bukak sampai pukul 6 je kat kajang tu..tp aku tgkla jadual perjalanan ke genting tu...mm 9.30 pling awal.. "aiiiisssyy...lewat gak tu...tak bessshh...baik naik dr kl sentral...ade tiket kul 8...dengusku dlm ati..hehe"

n esoknye....pas habis kelas kul 4, aku trus rush naik ktm ke kl sentral.....cr tiket ke situ plak....sampai2 ke kaunter...
"sorila dik, tiket hr sabtu ade kul 2 je..."
arggghhh!! tensyen.....kul 2 tu lambat giler...disebabkan frust, aku habiskan duit mkn kfc kat kl sentral, puaskan ati, "tak sia2 gi kl sentral ni...leh mkn...", dengusku dlm ati lg...he3

mm esok (jumaat) exam....aissssyyy....camne nk cr tiket ni...

idea!! aku call pai...

"ok, sok kalo aku sampai pagi, aku belikan tiket kat hentian kajang..."

yeayyy!! seronoknyer~
pg sok pai pn beli tiket seperti yg dijanjikan...but unluckily, tiket kul 11.30...but hantam sajala labu....da set nak gi genting, kna gi gak....kitorg pn amekla tiket tu...hik3

the next day...bgn pagi2...."seronoknye dpt gi genting lagi" dengusku lagi dan lagi..hehe

but then....................................................kecewa!! KITORANG TERTINGGAL BAS....!!
pujuk rayu da si vani, yg jaga kaunter hari tu, bf kwn aku try da tahan bas tu supaya ktorg sempat sampai....but HAMPEH!!
ini gara2 bertolak lambat!! mana taknye....siap macam pengantin....time management lemah, kata bertolak kul 9.30, tp bertolak kul 10.30, blum isi minyak lg n have to catch up pai kat ptrajaya...sampai kat hentian kajang kul 11.45, bas da jalan pon..huk3

hu3....very2 frust...aku da putus asa..but kwn aku still bersemangat lg...
kitorg rancang gi naik kete...but kete aisya is not in good condition..
as pity for my fren yg btul2 bsmgt nak gi genting ni....aku tebalkan muka call ex-bf aku mintak tlg die bw kitorang ke sana...
klaka gak ngan ayat my ex time tu....
"kerana make-up tebal....mereka ketinggalan bas...."
ha3

finally...die setuju...(+_+)..jam menunjukkan kul 2 lebey br kami bertolak....
sampai genting kul 3 lebey kot.......diorang naik kete kabel....but as syazwan takde tiket naik kete kabel tu, n aku pn fobia of height...ktorg naik kete to the top...




ni muka2 budak yg naik kete kabel......ct takde in pic sbb die yg amek pic ni...
(+_+)

sampai2, ktorg tagging lengan, n have fun!!

1) aku ngan ct tak main pun kat genting tu!! PENAKUT katakan....ha3...
kitorg byk habiskan masa wat photoshoot...kih3

2) masa diorang tunngu turn nak main go-kart, aku n ct sedapkan perut aku ngan mkn megi n sweet corn

sedap!!! sejuk2 makan hot megi mmg nikmat...cayalah!! makan sambil tgk org nih....hehe


3) pahtu gi naik ferris wheel ni plak...aku takut!! ct gelak2 sbb ade org lg penakut dr die....hu3


tinggi seh ferris wheel ni...mana aku tak takut....huk3!

4) masa diorang main roller coaster...aku ngan ct tangkap gambar ngan bear...hik3....

luv this pic....i took it...nampak mcm pro taking good shot!! hehe


me with big bear.....cute (+_+)


diorg tgh tunggu rollercoaster........

5) ni antara pic2 lain yg aku snap pastu....






ade byk lagi pic lain yg aku snap....letih eh nak upload.....finally we return home safely.........
n this trip to genting sure have many memories and funs that we share together...

hugs n kissess
XOXO




Saturday, January 23, 2010

1st LuRvE....post jiwang karat....taknak bc sdh...ha3

uWWWaaaaa!!
really sad la today psl hr ni besday my 1st lurve...
tp bengongnye...cinta sebelah pihak je pn...ha3
but after that...my heart jd lg keras pas frust tuww...

nak dijadikan citer, after frust ngan bdk ni...
aku cam tak tahu la perasaan falling in luv tu mcmne...
slalu unfortunate in luv...
the next boy that fall in luv wif me is my best fren...
but unluckily...tolak cinta die coz luv him as my fren..
the next boy, aku really into him la.....
tp pastu die frust ngan perangai bengong aku kot...
n lari mbawa dr tanpa khabar lama...
the next news yg aku dgr......die kmbali ke rahmatullah...
innalillah....

the next lurve, hepi+sedey+pahit+manis..
mcm2 ade....
ego type guy....yg aku dump sbb tak sure whether leh go on lg ngan die ke tak...

n the becoming....i dunt know...
is another best fren...
felt sorry for him bcoz i dunno how to love a fren...
actually i dont know what is luv anymore...hmmm~

HeLp Me!!

but for sure, i luv Allah, Rasulullah, My family, n my buddies......
XoXo



I guess...Who Loves Me??

Friday, January 22, 2010

DrAmA QuEeN.....!!

pernah beberapa fren bgtau aku ni jnis drama queen type....jolo ke dop, xhaula....
aku suka express feeling aku....kalo suka, aku wat suka.....kalo tak suka, biasenye aku syp je..
tp kalo tak suka giler...mmg aku tunjuk rr..ha3

teringat ble ms aku tak suka gler kat seseorg.....berikut adalah aksi2 yg aku lakukan
1) patahkan gigi jiran aku psl die kaco adik aku...
2) ketuk kpala bdk laki kelas aku ngan kayu sbb die cr psl (darjah 3)
3) tengking bdk nk curi moto tepi jalan...
4) aku n geng tahan kete mamat yg cr psl ngan ktorg ni kat tgh jln...
5) tempeleng sorg kwn laki ni sbb die cucuk pinggang aku...

nak dijadikan citer....
aku takkan kaco org, kalo org tak kaco aku....
tp hr ni,vadalah sorg bdk ni, aku tgh mrh ngan die ni...
rasa nak bg penangan je kat pipi die....walaupun penangan aku takla sakit mana...
tpk tgn kecik jek...huk3...
tp takpela.....Drama Queen pn kna pndai jg emosi...br jd lebih anggun gitu...ha3
anyway, mari sama2 renungkan firman allah dlm surah al-Hujurat :10

“Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu; dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat."

mdh2n kite beroleh rahmatla ye.....


gurls, tryla baca buku ni.....tak rugi beli..
mekap kte bole beli...buku ni apela sgt...

sesuai wat pedoman hidup seharian, lagi2 yg mcm aku ni, slalu lalai n alpa akibat urusan dunia....

-end-

Wednesday, January 20, 2010

INTOXICATION!!


hm...
hm...
hm...
3 hari 3 malam aku fikir nak tulis pe kat blog....kering kontang idea weh...
hm...
actually is not the idea that drought...its just camne aku nak terjemahkan my idea into penulisan...
teringat kat geng yg slalu gelakkan aku ble aku try to give advice kat kwn...
the idea is there...but the way aku ckp tu yg hampeh...
tak taula mcmne aku leh jd debater not long ago....(#.#)

anyway....for my 1st post..aku dedicate this blog tu my ibu abah la of coz...
n my gudfren...yg always there when i need them...luv u all...*hugs*